DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2152448-0,39%
İzmir
31°

AÇIK

20:22

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Tırnak Bakımı – Köşe Yazısı – 15 Kasım 2023
137 okunma

Tırnak Bakımı – Köşe Yazısı – 15 Kasım 2023

Erkek ve kadınlar, tırnak bakımı ve düzenine daha fazla önem vermektedirler. Eski zamanlarda birçok işlevsel görevle insanların yeme içme, hayatta kalma, savunma, birçok görevleri üstlenmiş yapılardır. Günümüzde tırnaklar halen işlevsel amaçlara hizmet etse de, artık kişinin görünüşünün ayrılmaz bir parçası olmuştur.

ABONE OL
Kasım 17, 2023 03:14
Tırnak Bakımı – Köşe Yazısı – 15 Kasım 2023
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erkek ve kadınlar, tırnak bakımı ve düzenine daha fazla önem vermektedirler. Eski zamanlarda birçok işlevsel görevle insanların yeme içme, hayatta kalma, savunma, birçok görevleri üstlenmiş yapılardır. Günümüzde tırnaklar halen işlevsel amaçlara hizmet etse de, artık kişinin görünüşünün ayrılmaz bir parçası olmuştur. Tırnaklar, tırnak ünitesi denilen yapılardan oluşurlar. Tırnak ünitesi; matriks, tırnak yatağı, lunula, tırnak plağı, tırnak eti ve tırnak ucu içerir.

 

Matriks Matris, tırnak tabanındaki canlı bölümdür. Burada yeni hücreler gelişir ve tırnak katmanını oluşturmak için eski “ölü” hücreleri ileri iter. Bu hücrelerin kalitesi ve sağlığı, matrisin ötesinde ilerledikçe tırnağın genel durumunu belirler. Matris, tırnak dokusunun üretimi ve gelişmesi için gerekli olan beslenmeyi sağlayan sayısız kan damarı ve sinirle desteklidir. Burası, tüm tırnak yapısının en narin kısmıdır ve kötü muamele ile kolayca zarar görebilir. Herhangi bir kaza veya darbe, normal uzamayı engelleyebilir ve tırnak yüzeyinde renk değişimi, çukur veya diğer düzensizliklere neden olabilir.

 

Ciddi yaralanma sonucu kalıcı hasar meydana gelmedikçe bunlar sonra yenilenir. İnsan vücudunda meydana gelen her şey tırnak ile ilişkilendirilebilir. Doğum, yüksek ateş, pnömoni vb. hastalıkların etkileri lunula üzerinde oluşan ve tırnak yüzeyine yayılan oluklara dönüşebilir. Psikolojik şoklar bile matrisi etkileyebilir, pürüzler veya derin oluklar şeklinde tırnağın yüzeyinde görünebilir. Tırnak yatağı Tırnak yatağı, matrisin devamıdır. Tırnak plağı için bir destek yatağı olarak görev yapar, tırnak sağlığı, rengi ve dokusu üzerinde hayati bir rol oynar. Tırnak plağı, matristen parmak ucunun tırnaktan ayrıldığı noktaya kadar bir dizi bağlantı sırtı ile tırnak yatağına birleştirilir. Lunula veya yarım ay Tırnağın tabanında açık renkli yarım ay şekilli lunula veya yarım ay, matrisin görülebilen tek kısmıdır. Her zaman belirgin değildir.

 

Genellikle başparmakta görünür, küçük parmağa doğru küçülür veya kaybolur. Tırnak plağı Tırnak plağı, lunula’dan serbest uca kadar tırnağın görünen kısmıdır. Matriste üretilen, kan veya sinir içermeyen, sıkıştırılmış kemik hücrelerinden oluşur. Normalde soluk pembe renkte olup, sıcaklık ve diğer fiziksel koşullara bağlı olarak beyaz veya mavimsi hale gelebilir. Tırnak plağı tek bir parça gibi görünse de aslında nem ve yağ ile birbirinden ayrılmış üç kattan oluşur. Bu katmanların yapıları değişikti. Dış tabaka en sert, tırnak yatağına yapışmış olan iç tabaka en yumuşaktır. Tırnak ucu veya serbest uç Tırnak ucu veya serbest uç, tırnak yatağının serbest kısmıdır ve parmak ucunun ötesine çıkıntı yapar. Bu tırnağın en savunmasız kısmıdır ve darbe, yanlış törpul̈eme vb. nedeniyle kolayca hasar görebilir. Tırnak eti Tırnak eti, tırnak plağını çevreleyen bir zardır ve tırnağı sertleşmeye karşı korur. Tırnak eti sürekli olarak eski hücreleri giderir ve yenilerini üretir. Bu doku yumuşak ve esnek olmadığında tırnağın yüzeyine doğru büyüyebilir ve hoş gözükmez. Şeytantırnaklarına ayrılabilir ve hatta tırnak uzamasına engel olabilir.

 

TIRNAK SAĞLIĞI BÜTÜNCÜL OLARAK DEĞERLENDİRLEBİLİR MİYİZ?

 

Tırnaklarımızın sağlığı dışsal faktörlerden etkilenir. Kullandığınız çözücüler, güçlü deterjanlar ve diğer temizlik ürünleri ile doğrudan temas tırnakların görüntüsünü bozar. Beslenme de tırnak sağlığı açısından oldukça önemlidir. Vitaminler, kalsiyum ve mineraller, güçlü, sağlıklı tırnakların uzaması ve bakımı için özellikle önemlidir. Protein açısından zengin olmayan diyetler uygulanması yine tırnak sağlığını olumsuz etkiler. Bazı vejetaryan diyetler , kilo verme sürecinde yanlış diyet uygulamasıyla dengesiz beslenme yine tırnak sağlığı açısından olumsuz bir durumdur.

Tırnak yapısı ışığı belirli dalga boylarında geçirgendir. Gereksiz güneş ışığına veya kuru atmosferik koşullara aşırı maruz kalmada tırnak yapısını bozar. Yaz aylarında deniz ve güneş arasında yıpranması bu şekilde olur.

Sert bir nesneye karşı aşırı bastırma veya şiddetli darbe, ojenin tırnak yüzeyine, koruyucu ön cila katının koruması olmadan direkt uygulanması da tırnak yapısının etkileyen unsurlardır.
Vücudumuzda yerleşmiş olan bir enfeksiyon tırnaklarda belirgin şekilde ortaya çıkabilir. Kansızlık ,mantar, sedef ve egzamanın neden olduğu yüksük tırnak, şeker hastalığının neden olduğu (brıttle) oynak tırnak gibi sağlık profesyonelleri tarafından değerlendirilmesi gereken sorunlara neden olabilir.

 

Bu durumlarda kişi sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve tedavinin gecikmeden uygulanması için bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Tırnak Bakımının Önemi

Tırnak Bakımının Önemi

TIRNAK BAKIMINDA EVDE Kolay ve Doğal Tırnak Bakımı İçin Birkaç Öneri ;

  • Su Bazlı Manikürleri Bırakın. Tırnaklarınızı Tek Yöne Törpüleyin. Renkli Oje Yerine Parlatıcı Tercih Edin.
  • Ojenizi Asla Kazımayın Tırnaklarınızı Yemeyi Bırakın. Tırnaklarınızı Kuru ve Temiz Tutun. Hijyeni Koruyun.
  • Nemlendirici Kullanın. Tırnaklarınızı Düzenli Olarak Kısaltın.
  • Tırnaklarınızı Düz Kesin.
    Tırnak Etinize Özen Gösterin. Tırnak Eti Yumuşatıcı Kullanın. Limon yağı ile haftada 1 gün temizlik yapın
  • Sağlıklı Beslenin.

 

Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle Ecz. Gülsüm Yağcı Gitmiş İletişim: 0533 895 5395

 

Köşe Yazısı: Ecz. Gülsüm Yağcı Gitmiş

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.