DOLAR 34,7514 0.04%
EURO 36,5298 -0.07%
ALTIN 2.952,310,06
BITCOIN 33355530,23%
İzmir
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

06:34

İMSAK'A KALAN SÜRE

SAÇ VE TIRNAK HASTALIKLARI – Köşe Yazısı -11 Haziran 2024
246 okunma

SAÇ VE TIRNAK HASTALIKLARI – Köşe Yazısı -11 Haziran 2024

Saç ve tırnak hastalıkları genetik sorunlardan ya da hormonlar, türlü hastalıklar ve zayıf beslenme gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

ABONE OL
Haziran 13, 2024 21:23
SAÇ VE TIRNAK HASTALIKLARI – Köşe Yazısı -11 Haziran 2024
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SAÇ VE TIRNAK HASTALIKLARI

 

Saçlarımız saç derimizi güneşten korurken tırnaklarımız da parmaklarınızın uçlarını yaralanmalara karşı koruyarak destek sağlamaktadır. Saç ve tırnak hastalıkları genetik sorunlardan ya da hormonlar, türlü hastalıklar ve zayıf beslenme gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Cildimiz gibi tırnaklarımız da genel sağlık durumumuzu yansıtır. Tırnaklarda görülen renk değişikliği veya kalınlaşma gibi değişiklikler, karaciğer, kalp, akciğer ve böbrek hastalıklarının ya da anemi gibi sağlık sorunlarının bir işareti olabilir. Tırnak hastalıkları bunun yanında mantar veya bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanabilir ya da kötü tırnak bakımından kaynaklanan çatlakları içerebilir.

 

Yaygın Görülen Saç Hastalıkları Nelerdir?

Saç hastalıkları saçkıran, saç dökülmesi, seboreik dermatit, enfeksiyonlar ya da kepek gibi çok sayıda çeşitli rahatsızlıkları kapsamaktadır. Çeşitli faktörler bu hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Genetik faktörler, hormonlar, sağlıksız beslenme ya da bazı ilaçların kullanımı saç hastalıklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle uygulanacak tedavi yöntemi diyet veya şampuandaki ufak değişikliklerden reçeteli ilaçlara, enjeksiyonlara ya da saç ekimine kadar değişiklik gösterecektir. Doktor kan sayımı, tiroid taraması yaparak ya da saç örneklerini inceleyerek saç hastalığını teşhis eder.

 

Yaygın Görülen Tırnak Hastalıkları Nelerdir?

Mantar tırnak hastalıkları arasında en sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Bunun başlıca nedeni tırnakların dış faktörlere oldukça açık olmasıdır. Sıkı ayakkabılar, kötü duruş, yanlış tırnak törpüsü teknikleri, kötü hijyen, genetik faktörler ya da türlü alerjenler tırnak problemlerine neden olabilir. Kıvrık tırnak gibi küçük sorunlar enfeksiyonlara yol açtıklarında daha büyük sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle kişi tırnaklarının renginde, şeklinde, dokusunda ya da hassasiyetinde bir değişiklik fark ederse vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Tırnak hastalıklarının tedavisi merhem kullanımından cerrahi işlemlere kadar değişiklik göstermektedir.

 

Saçkıran (Alopesi Areata)

Saçkıran tam anlamıyla saç dökülmesi demektir. Saçkırana sahip bir kişi yama görünümlü şekilde saçlarını kaybeder. Saç dökülmesi yıllarca sürebilir. Bazı durumlarda hastanın saçı zaman içinde normale dönmektedir. Ancak yeni çıkan saçlar kişinin mevcut saçlarından daha beyaz ve daha ince olabilir. Yaygın bir kayıp yaşandığı durumlarda saçın yeniden çıkma ihtimali çok yüksek değildir.

 

Kepek

Kepek en yaygın görülen saç hastalıklarından biridir. Kafa derisinden düşen küçük ölü beyaz deri pullarıyla kolayca tanımlanabilir. Kepek herhangi bir semptoma neden olmayabilir ya da kafa derisinde kaşınma görülebilir. Kepek ciddi bir sağlık sorunu olmasa da birçok insan için utanç verici ve tedavisi zor olabilmektedir.

Kepek tipik olarak erken yetişkinlikte başlamakta ve orta yaşlarda da devam etmektedir. Erkeklerde kepek görülme olasılığı daha fazladır bu nedenle erkeklik hormonlarının kepek görülme ihtimalinde artışa neden olduğu düşünülmektedir.

 

Bitlenme

Bitlenme kişi için oldukça rahatsız edici olabilmektedir. Kişi bitlendiğinden şüphelendiğinde ince dişli bir tarak ve parlak bir ışık yardımıyla bu durumu genellikle evinde teşhis edebilir.

Bitlerden ve sirkelerden kurtulmak için şampuan gibi çeşitli ürünler bulunmaktadır. Bu ürünleri kullanırken dermotologların tavsiyelerine uyulması oldukça önemlidir.

 

Tırnak Mantarı

Tırnaklarımızın birçok önemli rolü vardır. Parmaklarımızdaki dokuları korur ve destekler. Doktor bireyin tırnaklarına bakarak kalp hastalığı veya diyabet gibi çeşitli rahatsızlıklardan şüphelenebilir.

Tırnak hastalıklarının yaklaşık yarısı tırnak mantarıdır. Tırnak mantarları tırnaklarda renk değişikliğine ve anormal büyümeye neden olabilir. Ayak parmaklarının ayakkabının içinde ılık, nemli, ağırlık taşıyan bir ortamda bulunması nedeniyle mantar enfeksiyonları ayak tırnaklarında daha sık görülmektedir. Tırnak mantarı ilaç tedavisi ile ya da ayak tırnağının bir kısmının çıkarılarak tırnağın daha sağlıklı bir şekilde geri gelmesini amaçlayan cerrahi operasyonlarla tedavi edilebilmektedir.

 

Köşe Yazısı: UZM. DR. İlker EMİRCAN 

Ayrancılar Özel Medifema Hastanesi Dahiliye Uzmanı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.