Köşe Yazısı: Dr. İlker EMİRCAN
Selenyum; canlıların vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle dışarıdan alınması gereken eser minerallerdendir. Selenyum doğada organik olarak havada, suda ve toprakta bulunur. Çoğu zaman dengeli ve sağlıklı beslenmek vücudun selenyum ihtiyacını büyük oranda karşılayabilir. Selenyumun insan vücudundaki temel görevi enzimlerin yapısına kofaktör olarak katılmasıdır. Bir başka ifadeyle selenyum organizmada düzenleyici olarak rol alır. Kas ve iskelet sisteminden karaciğere, tiroid bezine kadar pek çok organ ve dokuda bulunan selenyum mineralinin vücuttaki emilimi duodenumda (oniki parmak bağırsağında) gerçekleşir. Vücudumuzda yaklaşık olarak 5-20 mikrogram selenyum bulunur. Bunun büyük çoğunluğu iskelet kasında depolanır.
Selenyum insan vücudundaki düzenleyici rolü sayesinde pek çok sistemin sağlıklı işlemesine yardımcı olmaktadır. Selenyum havada, suda ve toprakta bulunan bir mineral olmasına rağmen her bölgede aynı miktarda selenyum bulunmaz. Doğasında az miktarda selenyum bulunan bölgelerde yaşayanlarda selenyum eksikliği görülebilir. Gebelik dönemlerinde selenyum eksikliği görülebilir. Selenyumun emilimi onikiparmak bağırsağında gerçekleşir. Emilimi etkileyebilecek sindirim sistemi rahatsızlıklarında da selenyum eksikliği ortaya çıkabilir.
Selenyumun faydalarından bazıları şunlardır:
Selenyum eksikliği belirtilerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Selenyum toprakta, havada, suda bol miktarda bulunur. Bu nedenle hayvansal gıdalara ek olarak bitkisel kaynaklı gıdalarda da selenyum bulunmaktadır. Ancak doğadaki selenyum miktarı coğrafi olarak değişiklik gösterebilir. Hayvansal kaynaklı ürünler, sakatatlar selenyum bakımından oldukça zengindir. Ek olarak deniz ürünleri, tavuk eti, kırmızı et, yumurta, süt ürünleri, tam tahıllar, Brezilya fıstığı, ceviz, mantarlar, yeşil mercimek, kırmızı mercimek gibi bakliyatlar selenyum bulunan besinler arasında yer alır. Sağlıklı beslenen kişiler günlük selenyum ihtiyacını gıdalardan büyük oranda karşılayabilirler. Ancak hayvansal gıdaları yeterli miktarda tüketmeyen ya da vücudunda selenyumun emilimi ile ilgili bir sorun bulunan kişilerin günlük selenyum ihtiyacını gıda takviyeleri yardımıyla gidermesi önerilir. Yetişkinler için günlük selenyum dozu 55-200 mcg’ dır.
Selenyum Fazlalığında toksisite görülebilir. Toprağında ve içme sularında fazla miktarda selenyum bulunan bölgelerde yaşayan kişilerde selenyum fazlalığı görülebilir. Buna ek olarak selenyum minerali takviyesi kullanan kişilerin günlük alması gerekenden fazla miktarda selenyum takviyesi alması da selenyum fazlalığına neden olabilir. Selenyum fazlalığı durumunda mide bağırsak sistemi yakınmaları (gastrit, kolit, bulantı, kusma), ciltte gözlerde ikter (sararma), reflekslerde bozulma, diş sorunları görülebilir. Nefesin sarımsak gibi kokması, halsizlik, ateş, saç ve tırnaklarda zayıflama gibi şikayetlerin yanı sıra karaciğer, böbrek ve kalbe ait sorunlar istenmeyen bu durumlara örnek olarak verilebilir.
Selenyum vücut için en önemli minerallerdendir. Selenyum eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Selenyum, bağışıklık sistemi fonksiyonları için önemlidir ve bağışıklık tepkilerini düzenler. Bağışıklık sistemi zayıf olan veya sürekli enfeksiyonlara yatkın olan kişilerde selenyum takviyesi, bağışıklık fonksiyonlarını desteklemek için kullanılabilir. Selenyum bakımından zengin coğrafyada yaşayan kişiler selenyum ihtiyacını büyük ölçüde besinler yoluyla karşılayabilir. Ancak çeşitli nedenlerle selenyum eksikliği bulunan kişilerin bu önemli mineralin eksikliğini selenyum takviyesi yardımıyla gidermeleri de mümkündür. Selenyum, gıda takviyesi olarak kullanılacağı zaman doktor kontrolünde yemeklerden önce veya yemeklerden sonra günde 1 tablet olacak şekilde kullanılabilir. En iyi Selenyum takviyesi dozu, 14 yaş üzerinde 55, hamile ve emziren kadınlarda 70, tiroit hastalarında 200 mikrograma kadar önerilir. Selenyum fazlalığı halinde de istenmeyen toksisite belirtileri ortaya çıkabilir. Bu nedenle selenyum takviyesi kullanılacağı zaman mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
EĞİTİM
12 gün önceEĞİTİM
16 gün önceGÜNCEL
20 gün önceGÜNCEL
26 gün önceGÜNCEL
17 Eylül 2024GÜNCEL
17 Eylül 2024GÜNCEL
17 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.