Vücudumuzdaki hareketlerin sağlıklı bir şekilde işlevselliğini sürdürmesinde ana karakterlerden biri olan kaslarımız, çeşitli durumlardan kaynaklı olarak kas ağrısı sendromlarına ve fibromiyalji gibi rahatsızlıklarla karşımıza kötü sonuçların çıkmasına sebebiyet verebilirler.
Bu sebeplerin oluşumu çoğu zaman fiziksel değil psikolojik etmenlerden kaynaklı gelişebilir ve stresin etkisi oldukça büyüktür. Dolayısıyla yaptığımız işlerin dahi etkisi oldukça fazladır. Kas ağrı sendromlarında genellikle bir tetik nokta oluşumu görülmektedir ve bu tetik nokta çoğunlukla omuz üstünde, boyun bölgesinde ve sırtta görülmektedir. Kas sertliği olarak kendini gösteren bu rahatsızlık gün geçtikçe problemli komplikasyonlar yaratabilir. Elbette tetik noktanın bu bahsedilen bölgeler dışında oluşması da mümkündür. Tetik nokta oluşumu ilgili bölgedeki kasın veya kas gruplarının ani veya oldukça yavaş bir şekilde yüksek şiddetli olarak yıpranması durumundan kaynaklanmaktadır. Bu sebeple de stresin etkisi oldukça fazladır çünkü stresle kaslarımıza binen etki zararlı durumların oluşumunu tetiklemektedir.
Elbette bu tetik noktalarının oluşmasında diğer hastalıkların da etkisi büyüktür. Özellikle kas-iskelet sistemini doğrudan etkileyen hastalıklar burada negatif etki yaratabilir. Boyun ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklar burada örnek teşkil etmektedir.
Genellikle tetik noktanın tespiti ve içine sokulan iğneler ile tedavisi mümkündür. Fibromiyaljiye göre standart kas ağrısı sendromlarının tedavisi daha kolaydır. Bu tedavi süreci tam iyileşme için elbette fiziksel egzersizler ile desteklenmeli ve fiziksel egzersizler bu tip problemlerin tekrarlanmaması adına sürdürülmelidir çünkü kas ağrısı sendromları ve fibromiyalji tekrarlayıcı karakterde hastalıklardır.
Diğer kas ağrısı sendromları gibi kas-iskelet sistemi kökenli olan fibromiyalji, çoğunlukla sırt, boyun, omuz ve kalça bölgelerinde görülmekle birlikte; ani ataklar ve birbirini takip eden sancılı eklem ağrıları, yorgunluk süreçleri içermektedir.
Fibromiyalji hastalığıyla mücadele eden hastalar genellikle gün içinde çok yorgunluktan yakınırlar. Şiddetli aktiviteler yapmamaları halinde dahi yüksek yorgunluk hissiyle mücadele ederler ve bu da konsantrasyonlarında problem oluşumunu tetikler. Genel bir sersemlik haline giren hastalar bu süreçte daha çok stresli olurlar ve bu da dinamo etkisi yaratarak problemin daha da büyümesini sağlar ve oldukça gergin bir kişilik profili sergilenmesine yol açar.
Halihazırda fibromiyaljinin oluşum nedenlerinin birçoğu da psikolojik etmenler kökenlidir. Stres, kaygı, depresyon, uykusuzluk gibi problemler fibromiyaljinin oluşumunu tetiklediği gibi hastalık süresince gittikçe artış göstererek hastaların yaşam kalitelerini büyük oranda düşürür. Ayrıca kontrolsüz spor yapan kişilerde veya tam tersi neredeyse hayatını hareketsiz devam ettiren kişilerde görüldüğü gibi, soğuk havalarda da görülme riski artmaktadır.
Fibromiyaljinin tedavi uygulamalarında çeşitli yöntemlere başvurulmaktadır. Fibromiyalji fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında birbirinden farklı uygulamalarla kontrol altına alınabilir. Öncelikle egzersiz tedavileriyle rahatsızlıkta rahatlama sağlanabilir. Egzersiz tedavilerinin hissettireceği mutluluk hissi de hastalığın kontrol altına alınmasında etkili rol oynayacak faktörler arasında yer almaktadır.
Çeşitli tıbbi cihazlar ve tıbbi yöntemler de aynı şekilde uygulanabilmektedir. Bu yöntemler arasında bölgesel enjeksiyonlar, ozon tedavisi, elektroterapi uygulamaları, sıcaklık ajanları, çeşitli masaj ve germe-gevşeme süreçleri, Prp uygulamaları, nöralterapi, proloterapi ve manipülasyon tedavileri sayılabilir.
Fibromiyaljinin psikolojik kökenli olduğunu unutulmamalıdır. Fibromiyalji gibi kas ağrı sendromları için öncelikli tedavi insanın psikolojisinde başlamalıdır. Bu tedavi yöntemleriyle birey iyi hissedebilir ve iyileşme gösterebilir ancak fibromiyalji tekrarlayabilen bir hastalık çeşididir. Dolayısıyla bu tedavi yöntemlerinden yaralanılsa dahi kişi psikolojisini dengede tutacak mental güce erişmeli ve kendini stresin kötü etkilerinden korumanın yollarını bulmalıdır. Ancak bu şekilde kas ağrısı sendromları ve fibromiyalji konusunda net bir ilerleme sağlanması mümkündür.
Köşe Yazısı: DR. İlker EMİRCAN
GÜNCEL
8 gün önceEĞİTİM
10 Ekim 2024EĞİTİM
10 Ekim 2024GÜNCEL
10 Ekim 2024GÜNCEL
10 Ekim 2024GÜNCEL
10 Ekim 2024GÜNCEL
10 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.