DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20556012,80%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

Alerji ve Deri Testleri – Köşe Yazısı – 22-Aralık-2023
91 okunma

Alerji ve Deri Testleri – Köşe Yazısı – 22-Aralık-2023

Alerji testi vücudun bilinen bir maddeye alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini belirlemek için alerji uzmanı tarafından yapılan bir testtir. Alerjiler bağışıklık sisteminin bir savunmasıdır, herhangi bir maddeye karşı aşırı reaksiyon gösterir.

ABONE OL
Aralık 23, 2023 16:52
Alerji ve Deri Testleri – Köşe Yazısı – 22-Aralık-2023
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Alerji testi vücudun bilinen bir maddeye alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini belirlemek için alerji uzmanı tarafından yapılan bir testtir. Alerjiler bağışıklık sisteminin bir savunmasıdır, herhangi bir maddeye karşı aşırı reaksiyon gösterir. Örneğin normalde zararsız olan polenler, vücudun aşırı tepki vermesine neden olabilir. Bu aşırı reaksiyon burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ya da göz yaşarması gibi semptomlara neden olabilir.

Deri testleri sırasında cilt çeşitli alerjenlere maruz bırakılmakta ve daha sonra alerjik reaksiyon belirtileri için gözlenmektedir. Tıbbi geçmişi ile birlikte alerji testleri bireyin dokunduğu, soluduğu veya tükettiği belirli bir maddenin semptomlara yol açıp açmadığını doğrulayabilir.

Alerji Testlerine Hangi Durumlarda Başvurulmamalıdır?

Deri testleri genellikle bebekler de dahil olmak üzere her yaştan yetişkinler ve çocuklar için güvenlidir. Ancak bazı durumlarda deri testleri önerilmemektedir. Birey daha önce hiç ciddi bir alerjik reaksiyon geçirdiyse deri testleri sakıncalı olabilir. Kişi bazı maddelere karşı o kadar hassas olabilir ki deri testlerinde kullanılan küçük miktarlar bile hayati tehlike oluşturan bir reaksiyonu tetikleyebilir.

Birey antidepresan ya da mide ilacı gibi deri testlerinin sonucunu etkileyebilecek ilaçlar kullanıyorsa doktor bu ilaçları kullanmaya devam etmenin deri testi için ilaçları geçici olarak bırakmaktan daha iyi olacağına karar verebilir.

Egzama veya sedef hastalığı bireyin kol ve sırt bölgelerinde geniş cilt alanlarını etkiliyorsa etkin bir test yapmak için yeterince sağlıklı bir cilt bulunmayabilir. Bunun yanında cilt hastalıkları güvenilir olmayan test sonuçlarına neden olabilmektedir. Bireyde bu gibi deri testlerine engel durumlar bulunduğunda doktor kan testleri gibi alternatif testler önerebilir.

Alerji Testi Öncesi

Deri testi öncesi doktor bireyin tıbbi geçmişi ve yaşadığı semptomlar hakkında ayrıntılı sorular soracaktır. Cevaplar doktorun alerjik bir reaksiyonun bireyde semptomlara neden olup olmadığını tespit etmesine yardımcı olabilir. Doktor ayrıca görülen belirti ve semptomların nedeni hakkında ek ipuçları aramak için fiziksel muayeneye başvurabilir.

Alerji ve Deri Testleri

Alerji ve Deri Testleri

Deri Testleri Ne İçerir?

Deri testleri sayısız potansiyel alerjeni tanımlamak için kullanılır. Bu alerjenlere dokunma, soluma ya da tüketim yoluyla temas edilen türlü alerjenler dahildir. Prick epidermal test, ıntradermal test ve yama testi olmak üzere 3 farklı deri testi bulunmaktadır.

Doktor genellikle ilk olarak prick epidermal teste başvurmaktadır. Bu test sırasında bir alerjen sıvıya yerleştirilir, daha sonra bu sıvı alerjen cilt yüzeyini hafifçe sıkan özel bir aletle cildin bir bölgesine uygulanır. Cilt yabancı maddeye nasıl tepki verdiğinin tespiti için yakından izlenecektir. Test bölgesinde ciltte kızarıklık, şişlik ya da kaşınma görüldüyse bu çoğu zaman bireyin o alerjene alerjisi var anlamına gelmektedir.

Prick epidermal testin yetersiz görüldüğü durumlarda doktor intradermal cilt testi isteyebilir. Bu test cildin dermis tabakasına küçük bir miktar alerjen enjekte edilmesini gerektirmektedir. Doktor enjeksiyon sonrası cildin reaksiyonunu izleyecektir.

Yama testi ise şüpheli alerjenlerle yüklü yamaların bireyin sırt bölgesine yerleştirilmesini içermektedir. Doktordan ayrıldıktan sonra yamalar kişinin bedeninde kalır. Uygulamadan 48, 72 ve 96 saat sonra testin yapıldığı bölge tekrar incelenir.

Alerji Testlerinin Yan Etkileri Nelerdir?

Deri testlerinin en sık görülen yan etkisi hafif şişmiş, kırmızı ve kaşıntılı kabarıklıklardır. Bu kabarıklıklar test sırasında daha belirgin olabilir. Bazı kişilerde testten birkaç saat sonra şişme, kızarıklık ve kaşıntı alanı genişleyebilir ve bu durum birkaç gün daha devam edebilir.

Nadiren deri testleri ciddi ve acil bir alerjik reaksiyona neden olmaktadır, bu nedenle deri testlerinin acil durum ekipmanlarının ve ilaçların mevcut olduğu bir ofiste yapılması oldukça önemlidir.

 

Kaynak: Özel Medifema Hastanesi

Köşe Yazısı: DR. İlker EMİRCAN

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.