Büyükakın da AFAD İl Müdürlüğünde ilgili tüm kuruluşların görevlerini koordinasyon çerçevesinde yerine getirdiğine değinerek, çevre illeri de takip ettiklerini, ilgili kuruluşlarla temasın sürdüğünü söyledi.
“Hızır 41 Mutfağı”nın hazırlık çalışmalarının da sürdüğünden bahseden Büyükakın, gelecek taleplerin cevaplanması için İstanbul’la temas halinde olduklarını belirtti.
Büyükakın, sosyal medyada çeşitli tezviratların yapıldığına işaret ederek, “Resmi kurumlardan yapılan açıklamaların dışında hiçbir açıklamaya itibar edilmemesi, tüm bilgilerin ya da endişeye sebep olan durumların 112 üzerinden AFAD’a iletilmesi ve buradaki ekiplerle temas kurulması; sağdan soldan duyulan ya da sosyal medyada yayılanlar üzerinden paniğe kapılıp panikle hareket edilmemesi… Bizim bütün deprem tecrübelerimizde böyle oldu. Daha önce deprem bölgelerindeki görevlerle de bunu defalarca test ettik. Panik olarak yayılan haberlerin başka sorunlar da yarattığı, insanları endişeye sevk ettiği herkesin malumu. Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalı.”
Yalova Valisi Hülya Kaya, X hesabından yaptığı paylaşımda, Yalova’da da hissedilen depremle ilgili an itibarıyla herhangi bir yıkım ihbarı alınmadığını ve ilgili birimlerin alan tarama çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunan Kaya, “Şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum bildirilmemiş olup ilgili kurumlarımız tarafından saha tarama çalışmalarımız titizlikle devam etmektedir. Yüce Rabb’im, milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin.” ifadelerini kullandı.
Valilikten yapılan açıklamada, merkez üssü İstanbul’un Silivri ilçesi açıkları olan deprem sonrası Yalova Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu’nun toplandığı belirtildi.
Sahada kamu kurumlarından 1697 personel ve sivil toplum kuruluşlarından 256 gönüllü olmak üzere toplam 1953 kişinin görev yaptığı bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“321 kamu aracı ve 29 sivil toplum kuruluşu aracı olmak üzere toplam 350 araç sahada aktif olarak kullanılmaktadır. İlimizdeki 94 mahalle ve köy muhtarlıklarıyla düzenli bilgi akışı sağlanmış, yapılan saha taramaları sonucunda herhangi bir olumsuz durum tespit edilmemiştir. Deprem anında, yüksekten atlama sonucu hafif şekilde yaralanan 2 vatandaşımız hastaneye sevk edilmiştir. 2 vatandaşımızın da sağlık durumu iyi olup ayaktan tedavi almıştır. Ayrıca 19 vatandaşımız kendi imkanlarıyla devlet hastanesine başvurmuştur. Hasar tespit ekiplerimiz, hastane ve kamu binalarında yaptıkları incelemelerde herhangi bir olumsuz duruma rastlamamıştır. Sıva çatlağı ihbarı alınan 3 binada ise detaylı incelemeler devam etmektedir. Deprem nedeniyle kapıları sıkışan 8 vatandaşımız, itfaiye ekiplerimiz tarafından güvenli bir şekilde tahliye edilmiştir.”
Tersaneler bölgesi, balıkçı barınakları ve merkez marinada yapılan kontrollerde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediğine de yer verilen açıklamada, “Koordinasyon Kurulu ve sahadaki tüm ekiplerimiz, 24 saat esasına göre 112 Acil Çağrı Merkezi’nde bulunan Afet Yönetim Merkezi’nde görev yapmaya devam etmektedir. Vatandaşlarımızdan ricamız, resmi kurumlarımızın açıklamalarını dikkate almalarıdır. Sosyal medya ve farklı mecralardan yayılan teyitsiz bilgilere lütfen itibar etmeyelim. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” denildi.
Kırklareli Valiliğinden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“İstanbul Marmara Denizi Silivri’de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. İlimizde de hissedilen depremle ilgili AFAD ve ilgili kurumlarımızın saha taramaları ile 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucunda an itibarıyla ilimizde olumsuz bir durum yoktur. Allah ülkemizi ve aziz milletimizi tüm afetlerden korusun.”
Valilikten yapılan açıklamaya göre, İstanbul’da meydana gelen depremlerin ardından Bilecik İl Afet ve Acil Koordinasyon Kurulu, Vali Şefik Aygöl başkanlığında toplandı.
Vali Aygöl, toplantının ardından yaptığı açıklamada, 6,2 büyüklüğündeki depremin Bilecik’te de hissedildiğini söyledi.
Depremin ardından kentteki ilgili kurumların, Valilik ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesinde ivedilikle harekete geçip gerekli kontrolleri yaptığını aktaran Aygöl, şunları kaydetti:
“Yapılan ilk değerlendirmelere göre, ilimiz genelinde herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmamış, olumsuz bir duruma rastlanmamıştır. Vatandaşlarımızdan, resmi makamlarımızdan gelecek bilgilendirmeleri takip etmeleri ve panik yapmadan, sağduyulu şekilde hareket etmeleri önemle rica olunur. Gelişmeler anlık olarak takip edilmekte olup, kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılmaya devam edilecektir.”
Tekirdağ Valilikten yapılan açıklamada, depremin ardından tüm ilgili birimlerin görev başında olduğu belirtildi.
Tüm birimlerin görevlerini hassasiyetle takip ettiği ve saha taramasının devam ettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“An itibarıyla herhangi bir yıkım ihbarı alınmamıştır. Deprem nedeniyle hasar gören veya hasar gördüğü düşünülen binalara vatandaşlarımızın girmemesi ve bu durumu yetkililere bildirmeleri rica olunur. Zorunlu olmadıkça araçlarınızla trafiğe çıkmayınız. GSM hatlarınızı zorunlu haller dışında kullanmayınız. Resmi kurumların yaptığı ve yapacağı açıklamalara itibar ediniz. Karşılaştığınız veya karşılaşacağınız herhangi bir olumsuz durum ile alakalı 112 Acil Çağrı Hattımız 24 saat vatandaşlarımıza hizmet vermektedir.”
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer de büyük bir sarsıntı yaşandığını söyledi.
Tekirdağ merkezde bir kişinin yüksekten atlama nedeniyle yaralandığını ifade eden Yüceer, “Gerçekten büyük bir deprem yaşadık. Meydana gelen depremden etkilendik. Binalarımızda çok ciddi sarsıntı hissettik. Panik olan bir yurttaşımızın haberini aldık. 3’üncü kattan atlamak üzereydi, sadece kırıkları var. Hayati tehlikesi bulunmuyor.” dedi.
Yüceer, il genelinde tüm ekiplerin görev başında olduğunu ifade etti.
m-TOD’un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla geçmiş olsun temennisinde bulunularak GSM şebekelerinde yaşanan yoğunluğa ilişkin bilgi verildi.
Açıklamada, iletişimin sürekliliği için yapılması gerekenlere dikkati çekilerek, şunlar kaydedildi:
“m-TOD olarak afet anlarında hepimizin alabileceği önlemleri hatırlatmak isteriz. GSM teknolojilerinin yapısı gereği sesli aramalar yerine öncelikle SMS, internet tabanlı mesajlaşma uygulamaları ve veri temelli iletişim yollarını tercih ediniz. Sesli arama yapmanız gerekiyorsa konuşmaları kısa tutmaya özen gösteriniz. Unutmayın, aynı anda çok sayıda arama şebekelerde yoğunluk yaratabilir, bu da acil müdahale ekiplerinin iletişim kurmasını zorlaştırabilir. Afet anlarında atacağınız her bilinçli adım, iletişimin sürekliliğine katkı sağlar.”
Kaynak AA
GÜNCEL
25 Nisan 2025EĞİTİM
25 Nisan 2025EĞİTİM
25 Nisan 2025GÜNCEL
25 Nisan 2025GÜNCEL
25 Nisan 2025GÜNCEL
25 Nisan 2025GÜNCEL
25 Nisan 2025